Chloé Zhao A nomádok földje című amerikai road movie-ja nyerte el az év legjobb rendezéséért járó díjat az Amerikai Rendezők Céhétől (DGA).

A szombat esti ceremónián a kínai származású rendező csaknem az egész köszönőbeszédét alkotótársainak szentelte. A nomádok földje a gazdasági recesszió idején Amerika nyugati részén vándorló, lakókocsiban és furgonokban élő emberek világát mutatja be egy megözvegyült nő (Francis McDormand) történetén keresztül.

A nomádok földje az idei filmes díjszezonban már számos trófeát begyűjtött, köztük a Golden Globe-díjat és az Amerikai Producerek Céhénak fődíját is. Zhaót rendezőként is esélyesnek tartják az Oscar-díjra, amelyet idén a pandémia miatt szokatlanul későn, csak április 25-én adnak át Los Angelesben.

A nomádok földje című film kevesebb mint 5 millió dolláros (1,5 milliárd forintos) költségvetésből készült, számos amatőr szereplővel. A rendezőcéh elismerése jó barométere annak, hogy melyik film esélyes az Oscar-díjra. A múlt évben nem, de a megelőző hat esztendőben ugyanaz a produkció nyerte el a hőn vágyott Oscart, mint amelyet a rendezők is jutalmaztak.

Nyitókép: A nomádok földje