Kőváry Péter énekes, gitáros, dalszerző, producer és DJ hosszú évek óta ismert és elismert szereplője volt a magyar könnyűzenei színtérnek. 2022. október 22-én lett volna 50 éves. Emlékét ápolja és munkássága előtt tiszteleg A napos sétányon – 50 év Rock ’n’ Roll című interjúkötet és a hozzá kapcsolódó LP.

Kőváry Péter zenei pályafutását a békéscsabai Rag Doll zenekarban kezdte, de a legtöbben a nagy népszerűségnek örvendő Neo frontembereként ismerték. 12 éven keresztül volt Hodosi Enikő, Milkovics Mátyás és Benedek Tamás mellett a zenekar oszlopos tagja, ezalatt született a nagysikerű Kontroll című film betétdala is.

Elektronikus zenei karrierje DJ-ként folytatódott, hazai és külföldi klubok nagysikerű előadója volt. A 2010-es évek közepén alapította a Peter Kovary & the Royal Rebelst, amelyben a klasszikus rock, a hard rock és a southern rock iránti szeretete testesült meg. A zenekar két nagylemezt jelentetett meg (Halfway till morning és Fly forever), amelyek közül az első Fonogram-díjat kapott. Ez a harmadik Fonogram-díj volt Peti életében, mivel kettőt korábban a Neóval is elnyert. A Royal Rebels zenekarral felléptek A Dal című showműsorban, játszottak a Uriah Heep előtt, vendégszerepeltek Ausztriában, Olaszországban, Csehországban és Szlovákiában.

Kőváry Péter sokoldalúan részt vett öccse, Kőváry Zoltán zenekarának életében is. Ő volt a The Trousers első lemezének producere, és gyakran léptek fel közösen is.

Péter legnagyobb zenei példaképe a Rolling Stones volt. A Stoned énekeseként éveken át Mick Jagger művészetének leghitelesebb hazai tolmácsolójaként rengeteg hazai és külföldi koncertet adtak. Később szólólemezt adott ki (Family, Christmas & Rock and Roll), melyen karácsonyi dalokkal örvendeztette meg rajongóit.

A most megjelent könyv megemlékezik sokoldalú személyiségéről, igyekszik átfogni azt a gazdag, sok stílust felölelő zenei pályát, amelyet a zenész mintegy 30 év alatt befutott. Az interjúkötet készítésekor beszélgetőtársa jóbarátja, Koltay András volt.

A könyvhöz szorosan kapcsolódó vinyl lemez (LP) válogatás a legjobb dalaiból. Az összeállításon a legjobb Royal Rebels-dalokon kívül egy Rag Doll, a kedvenc karácsonyi szólódala és egy koncerten rögzített feldolgozásdal kapott helyet.

Nyitókép: Kőváry Péter. Fotó forrása: Grund Records