A könyvnyomtatás fejlődése a középkortól napjainkig című kiállítással nyitja meg a turistaszezont a Füleki Vármúzeum hétfőn. A tárlaton a korabeli nyomdászatban használt eszközöket és eredeti kéziratokat is láthatnak a látogatók.

A vármúzeum közleményében azt írta: a 15. századtól egészen a 20. századig mutatja be a könyvnyomtatás történetét a Defensores történelmi csoport által összeállított tárlat, amelyet március 14-én 16:30-kor nyitnak meg a vár Bebek-tornyának ötödik szintjén. Közölték: a helyi polgári társulás 2012 óta foglalkozik a régmúlt idők – elsősorban a 17. századi korszak – felelevenítésével, fokozott hangsúlyt fektetve a hadtörténetre. Az évek múltával korabeli konyhával bővítették a harci irányvonalat, különféle középkori és újkori ételeket készítve és kínálva a bemutatók során.

Az egylet legújabb szerzeménye a kiállítást alkotó nyomdaműhely, amellyel a nyomdászat több évszázados fejlődését mutatják be. A nyomódeszkák használatáról szóló első írásos említések a 6. századi Kínából származnak, ahol elsőként jelentek meg nyomtatott tekercsek és könyvek. Európában a könyvek sorozatgyártásának elterjedése Johannes Gensfleisch (1400–1468), más néven Gutenberg németországi fémmetszőnek és feltalálónak köszönhető, aki eljárásokat dolgozott ki, speciális öntőformákat készített fémbetűk öntésére, feltalálta a nyomdagépet és egy új típusú nyomdafestéket, valamint új nyomtatási módszereket vezetett be.

A május 6-ig tartó kiállításon az érdeklődők a korabeli nyomdászatban használt különböző eszközöket és tárgyakat tekinthetnek meg, mint például a szöveglenyomat készítésénél használt fémbetűket, a nyomógép kicsinyített változatát, a képek és grafikák nyomtatásához használt fa nyomódúcokat, illetve rézlemezeket, vésőket és egyéb segédeszközöket, de láthatnak majd eredeti kéziratokat és nyomtatott könyveket is.

A kiállítás ideje alatt az előzetesen bejelentkezett csoportok külön kérésre mesterségbemutatón és előadáson vehetnek részt. Március 15-től a vár a hét minden napján 10 és 18 óra között várja látogatóit – írta a felvidéki vármúzeum.

Nyitókép: Füleki Vármúzeum. Fotó: Ing. Ivan Vanko