A cigány kultúra sokszínűségét ünneplik augusztus 8-án három helyszínen. A cigány dal napját először szervezik meg. Ingyenes koncertek lesznek az óbudai Kobuci Kertben, Nagyecseden és Vaján.

Bangó Margit, a Romengo Lakatos Mónikával és vendégeivel, Roby Lakatos, a Kanizsa Csillagai, Fekete Bori és Szinetár Dóra 19 órától lép színpadra a rendezvény fő helyszínén, a Kobuci Kertben augusztus 8-án – tájékoztatta Rostás Mihály főszervező, a cigány dal napja ötletgazdája, a Romengo vezetője csütörtökön az MTI-t.

Fontos megőriznünk a hagyományainkat, ez fog a jövőben megtartani bennünket – véli Lakatos Mónika, akivel a konyhában dúdolt AC/DC-dalokról, a cigányság lelkéről és az új lemezről is beszélgettünk korábban.

A nagyecsedi II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtárban 20 órától az Amaro Trajo & Nagyecsedi Gyöngyszemek, valamint a Karaván Família ad koncertet, a Vajai Művelődési Ház és Könyvtárban 19 órától a Harmónia Folk Band, valamint a Ham ko Ham hallható.

A cigány dal napját a legendás észak-macedóniai cigány énekes-dalszerző, a 2016-ban elhunyt Esma Redzepova születésnapján tartják.

Rostás hangsúlyozta, a cigány kultúra sokszínűségét cigány és nem cigány művészek részvételével ünneplik meg. A tervek szerint a következő években Európa több városa csatlakozik az eseményhez.

„Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az unió valamennyi országában, így az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje” – fogalmazott a főszervező. Kultúrájuk tükrözi a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait is a spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Hozzátette: együttélésben a magyar nemzettel alakult ki az éttermi cigányzene, az oláh cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.

Rostás Mihály az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas Lakatos Mónika és a Folk utca című lemezével az idei európai világzenei toplista legjobbjai között található Romengo zenészeként, menedzsereként lett ismert.

Nyitókép: a Romengo zenekar. Fotó: Farkas András