A Magyar Állami Operaház ballettiskolája, a Magyar Nemzeti Balettintézet csaknem hetven növendéke és a Magyar Nemzeti Balett művészeinek közreműködésével mutatta be a KisCsipke című mesebalettet az Eiffel Műhelyházban.

Folytatva a 2020-ban bemutatott KisHattyúk tava című produkciója hagyományait, a Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) ezúttal Pjotr Iljics Csajkovszkij második klasszikus nagybalettjét, az 1890-ben a szentpétervári Cári Balett által bemutatott Csipkerózsikát dolgozta át óvodások és kisiskolások számára is könnyen befogadható meseelőadássá. 

A közismert tündérmese alapján született két felvonásos produkcióban gyermekek ismertetik meg gyermekekkel a klasszikus balett szépségeit.

A produkció Marius Petipa eredeti klasszikus balettkoreográfiáján alapul, mindössze a gonosz tündér, Carabosse és kíséretének mozdulatait váltották ki modern táncelemek, valamint az utolsó felvonás palotajelenetében felvonuló mesehősök variációi közt Gulliver és a liliputiak mutatnak be sztepptáncot. A koreográfiákat Chernakova Olga, Gyarmati Zsófia, Kirejko Dmitrij Taraszovics, Kőszegi Katalin, Mirzoyan Albert, Pavlova Tamara és Radina Dace (klasszikus balett), valamint Kovács Dénes (sztepptánc) és Vetési Adrienn (modern tánc) balettmesterek tanította be. Az előadáshoz Rományi Nóra tervezett jelmezeket, a díszlethez Csikós Attila a János vitézhez és A szilfidhez készült magas színvonalú díszleteit használták fel. A táncjeleneteket a Csipkerózsika meséjét és a klasszikusbalett-adaptációt bemutató narráció köti össze, amit kettős szereposztásban Keszei Bori és Zavaros Eszter tolmácsol a gyerekeknek.

Az előadásban a Magyar Nemzeti Balettintézet csaknem hetven növendéke vesz részt 7-től 18 éves korig, a kezdő előkészítősöktől a hetedik évfolyamosokig. 

A felnőtt Aurora hercegnő szerepét Takamori Miyu grand sujet és Shapirova Elena címzetes magántáncos, míg az őt megmentő Florimund herceget Bäckström Mattheus és Hnedchyk Viachaslau tánckari művészek formálják meg a Magyar Nemzeti Balett társulatából, kettős szereposztásban.

A május 6-i és 7-i bemutatót követően az évadban még hat alkalommal látható a KisCsipke, amely a következő évadban tér vissza az Eiffel Műhelyházba.

Fotó: Nagy Attila