Ezerszer elmentél már mellette, de mégsem láttad: Budapest számtalan történetet és titkot őriz szinte minden sarkon. A várostörténeti séták célja felfedni fővárosunk rejtett titkait, legendáit, és kreatív eszközökkel bemutatni a sétálóknak a beszédes részleteket: a mesélő utcácskákat, házfalakat, kapualjakat, vagy akár ablaküvegeket. 5 sétát ajánlunk.

A Nyócker málló pompája – szociokulturális kalandozás a Józsefvárosban

A nyócker sokkal szebb, mint elsőre gondolnád. A Magyar Nemzeti Múzeumtól induló séta során a XIX. századi pesti mágnás-negyed palotáit is körüljárhatjuk. Az arisztokrácia világának különös szerelmei, fényűző életmódja, különceinek legendái elevenednek meg egy-egy épületnél, ahol emberi sorsok és forradalmak dőltek el. Világhírű tudósok, politikusok, művészek éltek és hagytak itt nekünk felfedezésre váró nyomokat, emlékeket.

Belvárosi bóklászó

A belvárosi bóklászás közben betérünk vidám zöld kertbe, passzázsházba, és még egy eldugott, 300 éves pékséget is meglátogathatunk egy barokk pincében. Fejtörők, játékok, közös feladatok tarkítják a kreatív, izgalmas zeg-zug sétát.

Gyász és emlékezés a zsidó hagyományban – séta az elhagyatott zsidó temetőben

A sétán a zsidó temetkezési szokásokkal, a 19. század arisztokráciájával és elképesztő síremlékekkel ismerkedhetünk az 50-es évek óta bezárt Salgótarjáni úti zsidó temetőben és a Teleki tér Európában egyedülálló, ma is működő családias lakás-zsinagógájában. Megláthatjuk, hogy a zsinagógai térben és a zsidó vallási hagyományokban hogyan jelenik meg és miért kap rendkívül fontos szerepet az elhunytak emlékének őrzése.

A belváros rejtett kincsei

Vajon hogy álltak a történelem egykor fontos szerepet betöltő épületei? A sétát a pesti belváros egyik romantikus részében, rejtett kis utcákban kezdik, ahol az épületek „elmesélik”, milyen nemzetiségűek voltak egykori lakóik, és felfedik múltjukat, történetüket.

Budapest legnagyobb kiállítása – Street art séta a Bulinegyedben

Budapest belvárosában a magasba is felköltözött a művészet. Ha éppen egyik helyről a másikra sietünk, akkor is érdemes olykor felemelni a tekintetünket. Az izgalmas művészeti alkotások megbújnak a házfalakon, lámpaoszlopokon, kapualjakban és akár az úttesten is, de ha egyszer felfedezed őket, rögtön magával ragad a lélegzetelállító kavalkád. Belső-Erzsébetváros sokszínűségét, Budapest street-art paradicsomát fedezheted fel ezen a sétán.

A Beyond Budapest aktuális sétanaptárja ezen az oldalon érhető el.

Nyereményjáték!
Hol található az Európában egyedülálló, ma is működő családias zsinagóga Budapesten?
A helyes választ beküldők között ajándékutalványt sorsolunk ki, amely beváltható 2 fő részére a Beyond Budapest által szervezett sétára.
A megfejtéseket 2020. július 13-án (hétfőn) éjfélig várjuk a kultura.hu@alkotomuveszet.hu címre.

Kérjük, a tárgy mezőbe írják be: játék.
Sorsolás 2020. július 14-én. A nyertest e-mailben értesítjük.